Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Biancomangiare – szicíliai édesség

Gyors, hűsítő és nagyon finom – épp a meleg napokra kitalálva.

Szicíliában hódít egy édesség (mit egy! Kismillió!), amelyről ma itt nálam is szó fog esni. A Biancomangiare névre hallgató finomság kis túlzással egy jófajta puding, amit jól behűtve, és szépen feldíszítve tálalhatunk. Mivel sok időt kell a hűtőben töltenie, a vendégség előtti napon már kényelmesen elkészíthető. Ráadásul egyébként sem túl időigényes feladat, nem kell hozzá sok konyhai „előképzettség”, így kezdőknek is ideális. Vágjunk bele!

Biancomangiare
Forrás: soniaperonaci.it

 

Biancomangiare

Hozzávalók: 1 l mandulatej (lehetőleg cukrozatlan), 100 g kukoricakeményítő, 200 g cukor (ha cukrozott tejet kaptunk, akkor nem kell ennyi!), egy kezeletlen citrom héja, némi fahéj és színes cukordísz a tetejére.

Elkészítés: szitáljuk át a kukoricakeményítőt. Ha kész, keverjük össze a cukorral és az ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal. Egy habverővel keverjük el egyenletesen, ne legyenek benne esetlegesen összetapadt csomók. A keverékhez lassan adagolva, apránként keverjük hozzá a mandulatejet a habverő segítségével. Ha simára kevertük, adjuk hozzá a citrom héját és tegyük fel főni. Folyamatos keverés mellett várjuk meg, míg sűrűsödni kezd, ekkor vegyük ki a citromhéjat belőle, és főzzük tovább, amíg krémszerűvé nem válik. A masszát kivizezett üvegtálkákba (vagy egy nagyba) töltsük át, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Amikor már nem meleg, tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap ki lehet fordítani a formából/üvegtálakból, és ekkor jön el a díszítés ideje is. Fahéj, tört pisztácia, színes cukordísz vagy ami épp eszetekbe jut – bármi kerülhet rá, ami ízvilágában a mandulás jelleghez passzol.

Nos, jól hangzik, nem igaz?

Persze, az igazi tradícionális receptben a mammák még úgy készítették a mandulatejet, hogy a mandulát áztatták ki kb. 12 óra alatt, és az így ízesített tejet használták fel. De nekünk erre a mai rohanó világban aligha van időnk (és türelmünk), ezért marad a jó kis cukrozatlan mandulaital – ami egyébként tökéletesen megfelel a célnak.

Szóval, hűsítő édességért irány a konyha – ennyi bajlódás még az elfoglaltabb háziasszonyoknak is beleférhet!

Biancomangiare
Forrás: vasavasakitchen.com