Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Az olasz ágy(azás)

Mai témánk egy könnyed, kimondottan hölgyeknek szóló történet lesz arról, milyen trükkökkel ágyaznak az olaszok annak érdekében, hogy ne maradjon a család után egy rendezetlen, összegyűrt kupac az ágyon minden reggel, ébredés után.

A műveletet kizárólag kötélidegekkel rendelkező, türelmes és maximalista olvasóinknak ajánljuk. Tény azonban, hogy bárki, aki így cserél ágyneműt, és megfogadja a tanácsokat, nyugodtan nyitva hagyhatja a háló ajtaját akkor is, ha vendégek jönnek.

A kulcsszó az olasz ágyazásnál a tűrés. Nem, nem csak a végeláthatatlan tevékenység miatt, hanem elsősorban a sokszoros hajtogatás okán.

Lássuk angelsdiary.blogol.hu oldaláról, mi is kell pontosan egy kétszemélyes franciaágy megvetéséhez olaszhonban:

2 db hosszúkás alakú párna
2 db párnahuzat
1 db gumírozott sarkú lepedő
1 db (magyar szemnek elsőre lepedőnek tűnő) nagyméretű (egész ágynyi) vékony anyag
1 db (huzat nélküli) paplan
1 db nagyméretű (egész ágynyi), leginkább ágytakaróhoz hasonlító takaró


A párnákkal és a gumírozott lepedővel gond egy szál se, nyugodtan bújtassa mindenki, mint otthon. A macera a többi résszel adódik, amikor is minden réteget, szigorúan egyesével, akkurátus mozdulatokkal be kell hajtogatni a matrac alá.

Először a vékony anyagot – melyet az ágy láb felőli végénél a leterítéskor lógni hagyunk, kb. 50 cm-t – tűrjük be a matrac alá. Ezt színével lefelé kell az ágyra teríteni, hisz a végén visszahajtjuk majd a párnáknál, így lesz látható a megfelelő oldala.

Utána jön a paplan, amit szintén be kell birkózni az előbb említett helyre, s végül az ágytakaró, melyet tetszés szerint végigteríthetünk az ágyon, vagy a tűrést elvégezve az ágy végébe is hajtogathatunk, és csak akkor húzunk magunkra, ha éjjel fázni kezdünk.

Ez a módszer igazi olasz jellemző, jobb hotelekben nyaralásunk alkalmával találkozhatunk is ezzel a bevetési móddal. Kicsit olyan érzés, mintha egy nagy zsebben aludnánk, úgyhogy aki szeret hernyómód beletekeredni a paplanba, vagy a lábát kidugni alóla, az ezt nem fogja szeretni.

Ha esetleg a leírás bárkiben kétségeket hagyna, vagy az ágyazás során elakadna, úgy tessen az alábbi videóra kattintani, ahol 9 percen keresztül okulhat a fent leírtakról. (A videó értelemszerűen olasz nyelvű, de ez az olaszul nem beszélőket ne zavarja, ugyanis a képi anyaghoz szinte nem is kell magyarázat.)